Menet közben

Ne fogjuk az időjárásra az oktatási rendszer banális hibáit!

2018. június 06. - Hund11

Egyik ismerősöm feltette nekem az alábbi költői kérdést: "Tudod miért lehetnek ilyen fáradtak a gyerekek mostanában?" Rögtön válaszolt is: "A hőkimerüléstől." Erre én egy kis iróniával reagáltam: "Szerintem a magyar oktatási rendszert akartad mondani." Tény, hogy Trump nézeteivel ellentétben van globális felmelegedés, április óta nyári idő van, ami azért megviseli az embereket, de a diákok, ha nem kéne napi 7-8 tanítási óra után hazamenniük és még 1-2 órát tanulni, leckét írni, akkor akár élvezhetnék is ezt az időszakot.

images.jpg

Annyi mindent lehetne csinálni: sportolni, kirándulgatni vagy csak kiülni a parkba vagy a hátsókertbe és a madarak csicsergését vagy fülhallgatón zenét hallgatni. De erre roppant kevés esélye van a tanulóknak. Kormányunk, urunk és parancsolónk ugyanis rendkívül diákellenes. Képtelen meghallgatni a véleményünket (igen, én is közoktatásban veszek részt), helyette bekeményít a kritikus réteggel szemben. Két év múlva már nem lehet kronológiát használni a történelem-érettségihez, így sok tucat felesleges évszámot kell beseggelnünk. A jövő évi 10. évfolyam kötelező óraszáma heti 36 lesz, tehát napi 7 órán felül valamelyik nap lesz egy 8. is. Összehasonlításképp idén 33 órát tartottak nálunk a tizedikeseknek. A poén az egészben, hogy mindezt ok nélkül, nincs berakva semmi plusz cucc, az okoz fejtörést a tanároknak, hogy hogyan töltsék ki ezt a kötelező keretet. Ez tényleg felháborító!

Egy pedagógus óraszáma mellesleg 22-26 között van hetente, de fontos megjegyezni, hogy a tényleges munka jellemzően ennek a duplája, ha valaki rendesen felkészül az óráira, dolgozatot javít. Ehhez képest megalázóan alacsonyak a tanári fizetések. Jó, ha egy tanár megkeres nettó 200'000 Ft-ot, de 300'000 fölé menni még a szakmában 40 évet kihúzó pedagógusnak sincs esélye. Eleve nem értem, hogy fiatalon miért adnak feleannyi fizetést, de az egész bértáblára ráférne egy triplázó az én igazságérzetem alapján. Nem csoda, ha valaki állandóan magánórákat tart, nyelvvizsgáztat, valamiből mégis meg kell élni.

Saját bőrömön tapasztalom, hogy aki rendesen tanul, az hullafáradt, alig van szabadidőnk, idegileg óriási nyomás nehezedik ránk, a diákok és tanárok társadalmi megbecsülése a béka segge alatt, főleg amióta a kormány közellenségként állítja be a fiatalokat, mondván lusták, biztos csak nem akarnak leckét írni. Érdemes lenne egy kicsit belepillantani a finn oktatásba. Ott a gyerekek szeretnek iskolába járni, nem lexikális tudásra, hanem az életre nevelik őket. De ami a legfontosabb: Nem terhelik őket agyon, minimális házi feladatot adnak, kevesebb órájuk van. Néhol tantárgyaik sincsenek, hanem különböző témákat járnak körül hathetes etapokban, többféle nézőpontból. Nyilván ez utópisztikus elképzelés Magyarországon, az 1000 stadionok és a kórházi hullák országában, ahol minden Felcsútról ered és oda is folyik be, de pozitív hozzáállással rengeteget lehetne így is javítani.

Kezdve a brutális mennyiségű tananyag és egyúttal a kötelező óraszámok erőteljes csökkentésével (Most őszintén, akinek nem az lesz a szakterülete, az minek tanuljon bogarak bélrendszerét, integrálást, 80 reakcióegyenletet, szöggyorsulást, 150 évszámot stb.), a pedagógusok nagyobb megbecsülésén át (főleg anyagi értelemben), az oktatásra szánt pénzek megsokszorozásával (hogy például ne azon kelljen spórolni, hogy nem lehet mindenkinek tételsort nyomtatni, csak 1 példányban kikerül a faliújságra), szabad tankönyv-választással, nagyobb tanári szabadsággal és úgy összességében az iskola modernizációjával. Ez alatt azt értem, hogy ne a múltba, hanem a jelenbe és a jövőbe tanuljunk bele, az életre nevelődjünk, a valós munkaerőpiacon való boldogulást segítsék elő!

Ha egyetértesz, hogy ennek a rendszernek változnia kell, akkor add tovább, hallasd te is a hangod!

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr3614026358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.