Menet közben

Olcsó, de egésznapos kirándulást tervezne? Irány a Pilis!

2018. június 13. - Hund11

Budapestről egy óra alatt megközelíthető tömegközlekedéssel.

img_20180526_115716.jpg

A szentendrei HÉV-ről (H5-ös) Pomázon szálljunk át a 860-as volánbuszra, ami Dobogókőig közlekedik Pilisszentkereszten át. Mi a Dobogókő, Kétbükkfanyereg megállónál szálltunk le. A kiindulópontot a térképen az egér mutatójával jelöltem az egyszerűbb követhetőség kedvéért. Itt pár száz méter betonút után letértünk a zöld kereszttel (+) jelzett turistaútra, majd egy kilátópont útba ejtése után ráálltunk a sima zöld (egy vízszintes vonallal ábrázolt) ösvényre. A zöld háromszöggel való találkozást elvétettük, ugyanis pont aznap volt a Kinizsi 100 teljesítménytúra, több ezer versenyző jött szembe, akiktől nem láthattuk az elágazást.Szerencsére találtunk egy csapást a Pilis-tetőre, különösebb erőfeszítés nélkül feljutottunk.

terkep.png

 Itt felmentünk a 2014-ben épült Boldog Özséb kilátóba, ami a Pilis 756 méteres csúcsán, ezzel a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján található. Innen egészen Esztergomig elláthatunk! Régen itt egy katonai bázis volt, a torony pedig geodéziai célokat szolgált. A Pilisi Parkerdő Zrt.-nek köszönhetően épült rá az acélvázas faszerkezetű váz és csigalépcső a vasbeton hengerre, így a monstrum egyszerre tud turisztikai és meteorológiai célokat szolgálni (a műszerekhez csak a henger belsejében lévő eredeti csigalépcsőn lehet feljutni). A maga 17 méteres magasságával egyedülálló panorámát tár a turisták szeme elé, menet közben pedig a pálos rend történetéről olvashatunk; habár a tájékoztató táblák jó része sajnos a vandalizmus áldozata lett az évek alatt.

A videóban is szereplő bunkereket is érdemes végigjárni, ott azonban különösen nézzünk a lábunk elé a sok törmelék miatt. Innen egy kanyargós, lankás úton mentünk a Trézsi-kútig. Itt nyugodtan utántölthetjük kiürült vizes palackjainkat, a forrás vize ugyanis iható. A közelben található még az Orosdy-kastély is, mi ezt azonban a buszmenetrend szabta szűkös időkeret miatt ki kellett hagyjuk.

A kirándulás során több helyen letekintettünk Pilisszentlélek településre, ahol a nagy népszerűségnek örvendő Mi kis Falunk sorozatot is forgatják. Igaz, a filmben Pajkaszeg néven fut, és állandóan rivalizál a szomszédos Pajkaréttel. Aki arra jár, vigyázzon Stokival, a rend éber őrével és a három közmunkással, nehogy az Ön járművét is fellógassák a fára vagy a villanyoszlop tetejére. Visszatérve túránkra: a legérdekesebb növény a sárga gyűszűvirág volt, amivel találkoztunk, Pilisszántó, a célállomás területén pedig római kori köveket fedeztünk fel egy kerítésbe beépítve.

Hazafelé a 820-as járattal mentünk, ami az Árpád híd autóbusz-állomásig közlekedik, bár mi csak a Bécsi út/ Vörösvári útig mentünk, ahonnan 41-essel fonódtunk tovább. Vagy 17-essel. Nem emlékszem, itt már azt hiszem belealudtam a történetbe. Pilisvörösvár előtt azonban még érdemes nézni az utat, mert rendkívül szép tájon haladunk végig, most lássunk ebből egy kis ízelítőt! Ja, és nem véletlenül mondtam, hogy gazdaságos: felnőtteknek 1000, diákoknak 500 Ft alatt kijönnek a menetjegyek, Budapest-bérlet mellé.

A tömegközlekedés kedvelőinek - én is közéjük tartozom - pedig itt van néhány kép  volánokról, Hév-ről, Hév-pótlóról!

Ez pedig odafelé, a 860-as volánbusszal készült felvételünk, szintén hobbiszinten közlekedőknek!

További hasonló tartalmakért kövesd Facebook-oldalunkat is!

Cikkajánló: Veteránjármű találkozó és kiállítás Balatonfenyvesen!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr6814044568
Nincsenek hozzászólások.