Menet közben

Meddig lesznek még szabadstrandok a Balatonnál?

2018. július 29. - Hund11

A Balaton mindenkié!

"Balaton mindenkié, a tónak hozzáférhetőnek kell maradnia mindenki számára” a kormány álláspontja szerint. Ezzel szemben tény az, hogy a magyar tenger mellett lévő vízparti területeket, szabadstrandokat az önkormányzatok kiárusítják (vagy fizetőssé teszik). Ennek a folyamatnak ha nem is a visszafordítása, de legalább a megállítása mellett indított kampányt az aHang, melyet most egy aláírással lehet támogatni!

A petíció mellé sok komment is érkezett, ezekből válogatunk ki néhányat név nélkül:

"A Kis hercegben az üzletember megszámolta és egy papírra írta fel azt a sok kis csillogó izét az égről. Mondván, így az az övé. Kiderült, hogy a csillagokra gondolt. Nem kellett az olvasónak külön megmagyarázni, hogy ez abszurd, hogy vki birtokolja a csillagokat. Mindenki értette. A Balaton kapcsán miért kell ezt magyarázni?"

"Sokan azért mennek már az Adriára, mert ott ingyenes a strand. A plusz utazási költség megtérül a belépőkön!"

"Véleményem szerint a Balaton - mint a többi természeti kincsünk - mindenkié. Ezért továbbra is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy mindenki hozzájuthasson a szabad, ingyenes strandoláshoz. Éppen úgy, mint ahogyan belépőjegy nélkül lehet pl. túrázni a hegyeinkben."

img_20180617_205540.jpg

A Balatonföldvári helyzetről

A déli part egyik legnépszerűbb kis városkájában sokáig 3 szabadstrand volt: a nyugati, a központi és a keleti. Tavaly nyártól a keleti strandot tették fizetőssé, most a nyugatit. A kikötő melletti központi szabadstrandot fekvése miatt is nehéz lenne elkeríteni (bár biztos meg tudnák oldani), egyelőre ott tudnak az emberek ingyenesen strandolni. Viszont a nyilvános wc-t 3-4 éve elbontották (bár pár napja kitettek néhány mobil wc-t), valamint idén a 4 lépcsőből csak 1 maradt meg az ominózus partszakaszon. Videónkban a Nyugati strandon "félretájolt" böszme nagy BALATONFÖLDVÁR táblát tekinthetik meg, ami csak akkor van benne teljes egészében egy fényképben, ha legalább 180 m2-nyi strandolót is felveszünk hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr4914147979