Menet közben

Tegyük rendbe a Balatonkört I.

2018. augusztus 12. - Hund11

Évről évre egyre többen tekerünk hazánk legnagyobb tava, a Balaton körül.

Ezért is fontos, hogy vegyék figyelembe a kerékpárosok érdekeit a Balaton közlekedésének alakításakor, a környező események lebonyolításakor. Ebből a célból hoztuk létre a "Tegyük rendbe a Balatonkört!" facebook-oldalt és az ehhez kapcsolódó csoportot, melyekben az érintett témákkal szeretnénk foglalkozni. Ha érint a dolog, kérjük csatlakozz hozzánk! Itt bárki tehet észrevételeket, a módosítási javaslatokat megszavazzuk és úgy fogjuk az érintett önkormányzatok, a közútkezelő és egyéb illetékesek elé tárni kész terveinket.

Első ügyünk, közlekedés a Balaton Sound idején

Idén már túl vagyunk a népszerű Zamárdiban tartandó fesztiválon, de érdemi javulást nem tapasztaltunk az előző évi közlekedéshez képest. Idén ugyan egyirányúsították a Szántódi rév és Zamárdi központ közötti utat, hol az egyik, hol a másik irányba, de ez a megoldás is csak bekavart a kerékpárosoknak. A bátrabbak behajtottak a behajtani tilos tábla ellenére, szerencsére később nem volt gond belőle. Mások a járdán mentek, de egyesek félelmükben kerülőt tettek a forgalmas 7-es úton, ahol szintén tilos kerékpározni. Az óriási tömeg miatt senki sem volt biztonságban, a fesztiválra érkező autósok el vannak foglalva a parkolóhely-kereséssel, végtelenül figyelmetlenek és közveszélyesek.

Ezt tetézte, hogy "forgalomlassító" betontömböket helyeztek el a sávokban, amit a kerékpárosok sokszor csak a szembe forgalom zavarásával tudtak kikerülni (vagy fordítva). A lényeg, hogy ez így tarthatatlan, valami megoldást kell erre kitalálni. A tókerülő kerékpárút parti szakasza egyébként szintén le van ilyenkor zárva a bulizók miatt elég hosszan. Legjobb persze az lenne, ha a Szántód és Zamárdi közötti szakaszon, a kemping előtti részen új kerékpárutat építenének, amíg a bringások be nem tudnak menni a kis utcákba. Erre a fesztivál idején kívül is nagy szükség van. Térképen mutatjuk a hiányos szakaszt.

szakaszkep.png

Ideiglenes megoldás lehet a Sound idejére, amikor a legkritikusabb a helyzet, a tó felőli sáv elkerítése kétirányú bringaútnak és a másik oldalon az autók váltott irányú közlekedtetése. Azért a tó oldala előnyösebb, mert a másik oldalon vannak a parkolók, a tó felöli oldalra pedig csak egy-egy kerttulaj hajt be autójával. Az elkerített kerékpáros zóna és az autóforgalom kisutcákba történő behajtása mindenképp keresztezi egymást, ezért ott mindenképp rendőri irányításra van szükség.

Most pedig az idei Sound okozta közlekedési káoszról nézhetik meg összefoglaló videónkat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr1814175909
Nincsenek hozzászólások.