Menet közben

A MÁV olyan nevetségesen szúrja tökön magát, hogy azt öröm nézni

2018. szeptember 16. - Hund11

Ráadásul többször is.

Sokat gondolkoztam azon, hogy először lőjem le a poént, vagy először inkább a személyes történetemet meséljem el. Végül az utóbbi opció mellett döntöttem, így talán nagyobbat szól a csattanó a végén.

Nemrég kimentem egy magyar vasútállomásra, csinálni néhány képet a vonatokról. Alig néhány kattintás és ott terem egy biztonsági őr és közli, hogy tilos az állomás területén felvételt készíteni, az állomásfőnök megtiltotta. Ha ilyen tevékenységet észlel: RENDŐRT KELL HÍVNIA. Kérdeztem, hogy mégis miért? Próbáltam felháborodásom ellenére udvarias maradni. Azt mondta: sok mozdonyvezető panaszkodott, hogy zavarja őket a sok fényképező utas. Ez mekkora kamu már! Nem is látszódnak egy képen sem, szerintem inkább nem akarják, hogy minél több ember lássa az egyes vasútállomásokon uralkodó állapotokat (hozzáteszem, az ominózus állomás a rendezettebbek közé tartozik). Rákérdeztem arra is, hogy ezt honnan kéne tudnia az embernek? Kint van valamilyen erre utaló tábla esetleg? Hát az nincs... Ekkorra már elkezdett magyarázkodni és elállt a rendőri intézkedés igényétől, de a fotózást továbbra sem engedte.... A MÁV honlapján a következőket írják: "A vasútállomásokon az utasforgalom számára megnyitott területen a magáncélú fotózáshoz nem kell külön engedély abban az esetben, ha a felvétel-készítés a vasúti technológiára vagy a felvételkészítőre biztonsági kockázatot nem jelent."

Ezzel kapcsolatban folyamatban is van a Szabad vasútfotózást Magyarországon kampányunk, melyet egy Fb-lájkkal tud támogatni. Célunk legalább 500 vasútbarát vagy fotós vagy simán szabadságszerető embert összeszedni ügyünk mellé.

Jöjjön a várva várt poén, amiért idáig jutott az olvasásban!

A MÁV augusztusban FOTÓPÁLYÁZATOT hirdetett, melynek az volt a célja, hogy minél többen fotózzák le a 150 éves évfordulóra kidekorált mozdonyukat. Mivel nem mondták meg, hol fog felbukkanni és menet közben nehéz lefotózni egy vonatot, összvissz 154 fotó készült (Instára) és ennek a fele nem is feladványt ábrázolja :) Ezek többsége pedig az előbb említett nehézségek miatt vasútállomáson örökítődött meg.

Tehát amennyiben szabályszegésnek minősül lefotózni egy vonatot az állomás területén, ezeknek a fotóknak a készítői is szabályt sértettek. Ebben az esetben azonban a MÁV a felbujtó a tettre, így tulajdonképpen őt terheli a felelősség (jogilag nem tudom hogyan van, de a józan paraszti ész ezt diktálja). Tehát végsősoron saját magukat szúrnák tökön. Persze ha lenne valami alapja a vasútfotósok vegzálásának... Ne feledje: Szabad vasútfotózást Magyarországon! Kampányunk pont annyira komoly, mint a MÁV cselekedete, nem kell komolyan venni, azonban a Magyar Kétfarkú Kutyapárthoz rendkívül hasonlít: mégis van valami társadalmi mondanivalója.

És végül még egy ráadás a magyar vasút 2018-as gyöngyszemeiből: Az Index szeptember 10-én írt a Budapest-Vác vonalon uralkodó vérlázító állapotokról, erre a MÁV posztol egy képet Instára az alábbi szöveggel: "Egy remek őszi program: hétvégi vonatos kirándulás. Ilyen gyönyörű a kilátás a szobi vonalon." (Budapest-Vác-Szob egy vonalat képez, aki esetleg nem lenne járatos a környéken) Szóval a demagógia (népámítás) kitűnően virágzik a sínek mentén is....

Még valamit szeretnénk kérni olvasóinktól: kérjük töltse ki két perces kérdőívünket, hogy jobban megismerhessük az emberek MÁV-val kapcsolatos véleményét!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr8514242523