Menet közben

Mutatjuk, hogyan játszhatja ki Budapest legnagyobb turista-lehúzását!

2018. szeptember 26. - Hund11

Halászbástya útikalauz stopposoknak

A napokban robbant ki a botrány a Budai vár, sőt, talán az egész főváros legfelháborítóbb turista-lenyúlós ügyében. A Halászbástyára ugyanis pénzért lehet csak felmenni. Méghozzá elég sokért. És ha ez nem lenne elég, kétszer kell rá belépőt venni. Hülye külföldi könnyen rászedhető - valami ilyesmi járhat a Halászbástya Étterem vezetésének a fejében, mikor miután a turista a jegypénztárnál vett egy jegyet 1000 Ft-ért, az északi toronyba azzal mégsem engedik fel.

Korábban még 3 eurót követeltek ezért, majd miután kimondták, hogy ez törvénytelen, végtelenül aljas módszerhez folyamodtak: 840 Ft-ért lehet venni egy belépőt, amihez egy db üdítő jár. Így indoklásuk szerint nem közvagyonért szednek belépőt (másodszorra), hanem vendéglátóipari tevékenységért. V. Naszályi Márta, a PM képviselője többször próbált intézkedni az ügyben, de a fideszes önkormányzatot cseppet sem zavarja az étterem bicskanyitogató viselkedése. De akkor mi lehet a megoldás? Rövid timelapse videónkból már sejtheti. Érdemes megfigyelni a kéményekből felszálló füst gomolygását a város felett, szerintem gyönyörűen néz ki.

Bizony! Kora reggel, esetleg hajnalban, napfelkelte idején kell a helyszínre látogatni, akkor ugyanis feltehetően az égvilágon senki nem akadályoz meg az amúgy fizetős szakasz megközelítésében. Mi tavasszal voltunk kint forgatni, rajtunk kívül néhány japán (vagy kínai) turista lézengett az erődítményen. Az étterem a google-térkép adatai szerint délben nyit, így valószínűleg kora reggel nyugodtan fel tud menni fotózni. Ha mégsem, akkor ne minket okoljon, ez csak egy ötlet, nekünk bejött :)

A Halászbástyáról, a Mátyás templomról és a Budai vár egyéb gyönyörű látnivalóiról készült kisfilmünket is nézze meg, biztos van olyan része a Várnak, amit még Ön sem térképezett fel rendesen. Felvételünkön letekintünk a Déli pályaudvarra, körülnézünk a Hadtörténeti múzeum ágyúi között, felmászunk a Bécsi kapura, több nézőpontból megfigyeljük a Várbuszt (16-os és 116-os busz).

Külön érdekesség a várbusszal kapcsolatban, hogy hiába elektromos üzemű (Modulo márkájú autóbuszok, magyar gyártmány), olykor-olykor csúnya fekete füst távozik belőle, ezt a gyártó egy beépített fűtőtesttel (dízelkályhával) magyarázta :) A 16-os busz menetideje a Széll Kálmán tértől a Deák térig hivatalosan 22 perc, ez csúcsidőben természetesen megugorhat, én azonban tegnap este teljesen azonos útvonalon 13 perces menetidőt tekertem kerékpárral. Ez most kezdődő sorozatunk első eleme, melyben a különböző közlekedési típusokat fogjuk versenyeztetni egymással!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr1114263629