Menet közben

Eddig duplán kellett fizetni érte, most ingyenes lett. Mi az?

2019. január 04. - Hund11

Budapest egyik népszerű turistalátványossága: A Halászbástya

p1250347.JPG

Szilveszter napján indultam el egyik kedvenc helyemre, a várba sétálni. A Szentháromság téren szálltam le a várbuszról, már akkor láttam, hogy valami nem stimmel. Az év utolsó napján mindig is rekordokat dönt a turizmus, ezért a pofátlanul parkoló taxisok (lásd: lenti videó második fele, az első felében a Halászbástyán lévő irdatlan tömeget mutatjuk), a rengeteg turista nem lepett meg különösebben. Az viszont annál inkább, hogy még a Halászbástyán is rengetegen voltak fönn, ahol máskor azért szerényebb létszámban tartózkodtak fönt a turisták, feltehetően a drága belépőjegy miatt.

Pár hónapja részletesen írtunk a Halászbástyán uralkodó állapotokról, akkor a következőket tapasztaltuk:

"A Halászbástyára ugyanis pénzért lehet csak felmenni. Méghozzá elég sokért. És ha ez nem lenne elég, kétszer kell rá belépőt venni. Hülye külföldi könnyen rászedhető - valami ilyesmi járhat a Halászbástya Étterem vezetésének a fejében, mikor miután a turista a jegypénztárnál vett egy jegyet 1000 Ft-ért, az északi toronyba azzal mégsem engedik fel. Korábban még 3 eurót követeltek ezért, majd miután kimondták, hogy ez törvénytelen, végtelenül aljas módszerhez folyamodtak: 840 Ft-ért lehet venni egy belépőt, amihez egy db üdítő jár. Így indoklásuk szerint nem közvagyonért szednek belépőt (másodszorra), hanem vendéglátóipari tevékenységért. V. Naszályi Márta, a PM képviselője többször próbált intézkedni az ügyben, de a fideszes önkormányzatot cseppet sem zavarja az étterem bicskanyitogató viselkedése."

Ehhez képest most ingyen fel lehetett menni, gyakorlatilag bárhová. Ezt a külföldi turisták is hamar konstatálták, fent a falon ugyanis heringek módjára rendeződtünk. Találkoztam olyan kisgyerekkel is, aki ujjongva rohant a szüleihez: "It's free! It"s free!" - miközben a Halászbástyára mutogatott. Lőttem néhány képet, egy túlbuzgó szelfibotos lány majdnem kicsapta a szemem, majd elindultam visszafelé, a 16-os megállójába. (Hideg szél volt, én meg még lábadoztam a szokásos téli betegségemből, ezért nem tettem sokkal nagyobb túrát) Éppen azon gondolkoztam, hogy vajon csak valami rendellenesség folytán nem szednek belépőt, vagy tényleg ingyenessé tették, amikor a következő táblán megtaláltam a választ:

49530572_286281268727655_7592844546820538368_n.jpg

Lefelé menet megbántam, hogy a buszt választottam. Akkora volt a tömeg, hogy minden erőfeszítésem ellenére fennragadtam a járaton, a Clark Ádám tér helyett csak a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren tudtam leszállni. A várbuszon lévő óriási tömeg és a leszálláshoz szükséges finom lökdösődés a következő videón látható! Előző bejegyzésünkben kifejtettem álláspontomat az ügyben (Sokkal könnyeb Boldog új évet kívánni, mint menetrendet sűríteni) Csapatunk, a Budapesti közlekedők (korábbi javaslatainkért nézz szét az oldalon) azóta készített egy rövid lakossági kérdőívet a Budai vár tömegközlekedéséről, melyben Ön is kifejtheti véleményét a várbuszokkal kapcsolatban. A beérkezett adatok összegzése után eredményeinket, módosítási javaslatainkat el fogjuk küldeni a BKK-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://menetkozben.blog.hu/api/trackback/id/tr314533514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.